środa, 16 stycznia 2019

Oświadczenie zarządu stowarzyszenia Pogoria Morsuje

W związku z dniem żałoby narodowej ustalonym na sobotę, 19.01.2019, oraz wydarzeniem sportowym - bieg z przeszkodami „Mors Masakrator” - mającym odbyć się w tym samym dniu zarząd stowarzyszenia Pogoria Morsuje podjął decyzję o oficjalnym wycofaniu się ze współorganizacji wspomnianego biegu. Sama impreza po konsultacji z głównym organizatorem nie zostaje odwołana, udział każdego morsa - czy to jako uczestnika, czy jako wolontariusza - pozostaje decyzją indywidualną.

W związku z powyższym podczas biegu nasza flaga i baner nie będą eksponowane, nie będziemy też oficjalnie zabezpieczać końcówki biegu. Równocześnie, mając na uwadze dobre relacje oraz chęć wywiązania się z danego słowa organizatorowi, zarząd zwraca się z prośbą do morsów o pomoc w przygotowaniu przerębla (ostatniej przeszkody) na planowany bieg - szczegóły co do spotkania w terminie późniejszym. Główny organizator zabezpieczeniem morsowej przeprawy zajmie się we własnym zakresie.

Odnośnie niedzielnego morsowania, 20.01.2019 o 11:00 - zachęcamy uczestników kąpieli do przyniesienia ze sobą czerwonego balonika na znak solidarności z Jurkiem Owsiakiem, organizatorami i beneficjentami Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy - w której od kilku lat sami uczestniczymy. Przed samą rozgrzewką będzie chwila milczenia dla upamiętnienia zamordowanego prezydenta Gdańska, Pawła Adamowicza.

Za zarząd Pogoria Morsuje,
Przemysław Solich